Vertrek Michel van den Heuvel

20 sep Leestijd: 2 minuten

Beste collega’s, 

Jullie zullen het mogelijk al hebben gehoord via de wandelgangen. Bij deze wil ik jullie informeren over mijn beslissing. 

Per 1 oktober zal ik niet langer afdelingshoofd zijn bij de afdeling longziekten van het Radboudumc. Hierbij vertrek ik ook als klinisch werkend longarts en ga ik aan de slag bij UMC Utrecht. Na lang wikken en wegen heb ik deze moeilijke keuze gemaakt. Ik heb iets meer als 7 jaar met heel veel plezier in Nijmegen gewerkt. April 2017 ben ik gestart. Ik had niet kunnen bevroeden hoeveel je in “zo’n korte tijd” kunt bereiken. Een prachtige regio, een ontzettend dynamisch en sterk academisch huis en dan ook nog in de meest groene regio van Nederland. Wat wil je nog meer, zou je zeggen! 

Het antwoord is: Meer! 

Ik heb altijd impact willen hebben op de zorg voorbij die van de spreekkamer en leer enorm veel van “mijn” patiënt. Deze kennis maar ook die van anderen wil ik toepassen om de zorg te verbeteren, en niet alleen dus voor de patiënten die direct onder mijn hoede zijn.  Netwerkzorg is het antwoord. Ik denk dat netwerkzorg een van de belangrijkste innovatieve oplossingen is voor het zorgprobleem in Nederland, dat goed is verwoord in het Integraal Zorg Akkoord.  

Ik werd in 2017 initieel deels geïnspireerd door verschillende vormen van netwerkzorg ontwikkeld in deze regio, maar we zijn met Longkankernet in 2024 al heel veel verder gekomen. Longkankernet is inmiddels van ons allemaal: Officieel (juridisch) zes ziekenhuizen (maar misschien mag ik wel zeggen, negen ziekenhuizen), honderden zorgprofessionals werkzaam in de directe patiëntenzorg, maar ook in het management en duizenden patiënten per jaar. Binnen Longkankernet maken wij grote stappen;  

  • Organisatorisch en ziekenhuis-overstijgend; binnen het dagelijks bestuur en de programmaraad;  
  • Inhoudelijk binnen het zorgpad; 
  • Kwalitatief; zoals we hebben laten zien binnen de recente audits 
  • Binnen het multidisciplinaire team, zoals in het recent opgerichte MDO “Multimodale behandeling Longkankernet”;  
  • De diverse werkgroepen (Inhoud, Kwaliteit,Patiënt Informatie, Scholing en Wetenschap) 
  • Etc..  

Effectieve samenwerkingen zoals Longkankernet blijken vrij uniek te zijn binnen de zorg, helaas.. Ik wil het verder brengen in Nederland en denk dat ik dat beter kan doen door weg te gaan en het “mee te nemen”.  Ik wil Longkankernet verder helpen te ontwikkelen zonder het te verlaten. We kunnen meer impact maken met onze manier van samenwerken door het te verspreiden. Gelijktijdig zullen we vast onze blinde vlekken hebben en kunnen we leren van de andere regio’s in Nederland.  

Kortom, jullie zijn nog niet van me af. Wij zijn Longkankernet! Samen zullen we  netwerkzorg rondom thoracale maligniteiten verder brengen en met jullie goedkeuring kunnen we andere regio’s  inspireren. Ik hoop dat jullie dit een mooie reis vinden om samen te doen. Een reis die volledig CO2-neutraal is en ons allen kan helpen om nog betere zorg te leveren. 

Groet, 

Michel van den Heuvel